Övrig utrustning

Hundutrustning

Hundutrustning är all den typ av tillbehör vi behöver till vår hund av en eller annan anledning. I detta fall utgår vi från produkter som är särskilt praktiska att använda i jakten. Det kan vara tillbehör som ökar säkerheten för din jakthund, men även andra typer av produkter som gynnar jakten i sin helhet som GPS, midjebälten, hundtäcken eller spårlinor.

Jägarens bästa vän

I Sverige sägs det att vi har omkring 90 olika raser inom jakthundskategorin och alla har en unik roll i jakten. Bakom allt finns massor av så kallat avelsarbete, vilket lett till att jakthunden har utvecklats och formats rätt för att utföra jakten och dess uppgift så bra som möjligt. För många jägare skulle förmodligen inte jakten vara densamma utan hund. En jakthund är helt klart jägarens bästa vän i torrt som vått!

Jägare tänker självklart på sin hund som en sann medlem i familjen och den blir därför väl omhändertagen. Det är vanligt förekommande att jakthundar placeras i hundgårdar, men det betyder inte att jägare har mindre engagemang eller kärlek till sin hund. En hundgård kan vara ett bra alternativ för att hunden ska kunna vistas ute så mycket som möjligt under dagen och bli av med lite överskottsenergi. Jakthundar har oftast mycket energi. Under perioder när det inte är någon jakt kan lite annan sysselsättning behövas och framförallt mycket utevistelse vilket hunden får i en hundgård. Läs mer om hundgårdar här

Utrustning i hundgården

När du väl är färdig med din hundgård så behöver den inredas och du behöver skapa en bra miljö för din bästa vän. Hunden ska när den vistas i en hundgård ha tillgång till liggplatts vatten och den ska kunna söka skydd om vädret blir besvärligt. Har du inte byggt din hundgård på ett ställe som har både sol och skugga bör du se till att det kommer upp solskydd så att hunden kan komma undan solen och lägga sig i skugga. Hunden ska också ha en upphöjd platts att ligga på. En bänk eller ett lagom högt"bord" kan många gånger fungera som liggplats. Hunden ska också ha någonstans att gå in och söka skydd ifall det blir regn och blåst. En isolerad hundkoja är ett bra alternativ, men fler och fler bygger sina hundgårdar i anslutning till uthus eller andra byggnader och inreder en del av denna till hunden. De som har flera hundar bygger ofta ett eget hundhus till hundarna där de kan ha allt de behöver till hundarna. Så som skötselbord, duch mm.

Eftersom hunden kan vistas många timmar i en hundgård så ska den som vi skrev innan ha tillgång till vatten. På vintern kan detta bli ett bekymmer om det är så att det är flera minusgrader ute och vattnet hinner frysa på ett par timma. Det finns dock bra hundskåla med värmeslingor inbyggda så att vattnet alltidhåller 10 grader.

Övrig jaktutrustning till hund

Viktigt i sammanhanget är dock att även jakthunden liksom du som jägare behöver ha rätt hundutrustning för att kunna sköta sitt jobb till skogs. Du som jägare behöver självklart ha god kunskap om din hund och dess kapacitet. Särskilt noga är det att känna både sin hunds mentala samt fysiska skick för att på bästa möjliga sätt kunna utnyttja hundens egenskaper inom jakten. Ju bättre samarbete hund och jägare har som ett team desto mer glädje får ni av jakten. Denna kunskap är något man bör införskaffa innan man skaffar hund, men även något som utvecklas under åren tillsammans givetvis. Ju mer hunden hjälper dig i jakten, desto lättare är det att förstå hundens tankegångar och sätt att bete sig.

Hundutrustning som koppel till just jakt är något alla hundar behöver, men vilken sort som behövs kan skilja mellan olika hundar. Vissa hundar har större behov av mer strikthet än andra och storleken på hunden avgör även till viss del vilken hundutrustning som kan användas. Men det skiljer även vilken uppgift hunden än har, om det är en drivande hund eller om det är en eftersökshund, om det är för älgjakt eller om det är för fågeljakt.

Generell hundutrustning

Generell hundutrustning som alltid bör följa med under jakt är bland annat hundtäcke, signalhalsband, spårsele, hundsock och eluppvärmd vattenskål. Spårlina och spårsele är bra exempel på hundutrustning som i stort sett alltid behövs för eftersökshundar eller spårhundar. De är dessutom enkla att ta med sig, oavsett övrig packning. Har man en drivande hund är GPS-sele en nödvändighet för att veta var hunden befinner sig.

Den elektriska vattenskålen behövs under vintertid för att ge hunden vätska och förhindra isbildning. Vattenskålen kan dessutom med fördel användas reguljärt i hundgården och smidigt tas med i packningen till jakten. Vid skare eller frost i skogen är hundsockan otroligt viktig för att skydda hundens tassar, för att minska risken för sårskador eller ömma tassar.

Har man rätt utrustning blir jakten inte bara smidigare utan dessutom betydlig roligare för både hund och människa.

Välkommen

Välkommen till www.hundgårdar.com

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)